Nationaal Landschap Winterswijk

Nationaal Landschap

Sinds enige tijd is het buitengebied van de Gemeente Winterswijk tot Nationaal Landschap bestempeld, en dus grotendeels beschermd.

Een zogenoemd coulissenlandschap, met houtwallen en wegbegroeiingen die het landschap in kleine en vaak onregelmatige vlakken opdelen.

Althans, zo ongeveer wordt het officieel omschreven.

Het unieke aan het landschap rond Winterswijk zijn natuurlijk niet de onregelmatige en kleine vlakten, maar wel de houtwallen. Deze werden in vroegere tijden gebruikt als afscheiding van de stukken landbouwgrond of weiden, en waren een tijd lang welhaast met uitsterven bedreigd.

Het is immers niet altijd even makkelijk met de huidige landbouwmethoden, om grondstukken die afgescheiden zijn door bomen en begroeiing, te bewerken.

Met veel inzet komen er echter steeds meer houtwallen terug, en dat levert aan de ene kant een uniek plaatje op, en aan de andere kant een unieke flora en fauna.

Want om dat laatste staat Winterswijk pas echt bekend.

Het Nationaal Landschap gaat daarbij natuurlijk nog verder. Zoals bijvoorbeeld de unieke vennetjes en kolken.

Een mooi voorbeeld hiervan is het Korenburgerveen, een natuurreservaat dat gedeeltelijk voor het publiek toegankelijk is, en waar unieke planten groeien zoals Veenmos, Veenpluis, de vleesetende plant de Zonnedauw, diverse orchidee├źn en diverse andere soorten.

Maar ook verschillende zeldzame dieren zoals bijvoorbeeld Heikikker en Ringslang.

Een ander mooi voorbeeld is de buurtschap Woold. Jarenlang door de boeren gevormd, met unieke afscheidingen tussen de weiden, die een thuis zijn geworden voor verschillende vogels en andere dieren, afgewisseld met kleine vennen, en de prachtige fietsroute over de Bocholtse Baan.

Kortom, het geheel aan landschap rond Winterswijk, maakt deel uit van het Nationaal Landschap.

Maar ook bijzondere gebouwen die historisch gezien belangrijk zijn, zoals de oude bleekweide naast het Strandbad, de watermolens en boerderijen.

Mede daarom is een bezoek aan het Nationaal Landschap Winterswijk meer dan de moeite waard.

Nationaal Landschap Winterswijk, een historisch rijk coulissenlandschap!

Meer informatie Nationaal Landschap Winterswijk

http://wikipedia.org
http://www.winterswijk.nl