Bezienswaardigheden Winterswijk

Bezienswaardigheden Winterswijk

Bezienswaardigheden Winterswijk, een bestemming met tal van bezienswaardigheden en mogelijke uitstapjes, alhoewel één van de grootste attracties ten einde is. Museum Freriks met de bijbehorende kinderboerderij was ooit een publiekstrekker en de trots van Winterswijk. De plaatselijke politiek besloot echter dat er niet langer subsidie verstrekt kon worden.

Gelukkig zijn er nog een aantal mooie attracties over.

Bezienswaardigehden Winterswijk

De Steengroeve

De Steengroeve is een dagbouwmijn, waar Kalksteen gewonnen wordt. Dat op zich is naturlijk niets bijzonders, en ook niet de reden om de Steengroeve te bezoeken. De Steengroeve is echter ook een vindtplaats voor bijzondere fossielen, die voor een deel direct onder het maaiveld te vinden. Sinds enkele jaren is een deel van de Steengroeve beschermd natuurgebied, en in de zomermaanden worden er regelmatig open dagen gehouden, en kan je zelf op fossielenjacht gaan.

Mondriaan

De bekende Nederlandse schilder heeft jarenlang in Winterswijk gewoond. Het zogenoemde Mondriaanhuis en de speciale wandelroute herinneren nog hieraan.

Molens

Winterswijk is rijk aan molens, die zeker de moeite waard zijn. Dit zijn de Venemansmolen, de Sevink Molen, Olliemölle Den Helder, Meenkmolen, De Bataaf en Berenschot’s Watermolen.

Wijngaarden

Tegenwoordig komt er zelfs wijn uit Winterswijk, en haast ieder jaar van een nog betere kwaliteit, die zeker niet meer onderdoet voor wijnen uit echte wijnlanden. Diverse wijngaarden stellen hun bedrijf regelmatig voor bezoekers open.

Andere Bezienswaardigheden

  • De Joodse Synagoge uit de 19e eeuw.
  • De Jacobskerk op de markt, waarbij op sommige dagen de toren beklommen kan worden.
  • Tricot Winterswijk. Vroeger een gerenomeerde textielfabrikant, tegenwoordig zijn in het fabriekspand woningen gevestigd en worden regelmatig kunsttenttoonstellingen gehouden.
  • Museum “Het Gols-station”. Met een uiteenlopende expositie over het openbaar vervoer in vroegere tijden, toen Winterswijk nog een belangrijk station had.
  • Diverse tuinen zoals Rosenhaege, Beeldentuin De Stegge, Aarde-Werk De Stegge en Lindenarboretum.

De rijke cultuur en geschiedenis van Winterswijk is te zien in talloze bezienswaardigheden.