Bloemencorso en Volksfeest

Bloemencorso en Volksfeest

Bloemencorso en Volksfeest, twee keer in het jaar staat Winterswijk als het ware op z’n kop. Eén keer met het toch wel beduidend kleinere feest op Koningsdag, en één keer tijdens het jaarlijkse volksfeest met bloemecorso.

Voor de Winterswijker is dit feest qua omvang en belangrijkheid, op andere punten valt het absoluut niet te vergelijken, te vergelijken met het carnaval voor de Nederlanders onder de grote rivieren.

Nieuw bericht

Bloemencorso tijdens het volksfeest in Winterswijk

Het volksfeest in Winterswijk vindt ieder jaar plaats op de laatste vrijdag en zaterdag in Augustus. Nou Ja, het feest begint al op de donderdag daarvoor, met de speciale kermis voor gehandicapten. En ook de donderdagavond is het officieel al feest, en daar maakt men ook graag gebruik van.

Het volksfeest is traditie, en wordt georganiseerd door de vereniging Volksfeest, de opvolger van de oorspronkelijke oranjevereniging. Het feest stamt dan ook uit de tijd dat de verjaardag van Koningin Wilhelmina op 31 augustus werd gevierd. Dat wil zeggen, dat het feest toch wel een enorme verandering heeft ondergaan tijdens de afgelopen tientallen jaren.

Hoofdonderdeel van het Volksfeest, naast de “grote” kermis, kinderspelen op de markt en diverse andere activiteiten, is het Bloemencorso. Kenmerkend voor de Achterhoek, want naast Winterswijk kennen vele buurtschappen en andere dorpen een soortgelijk feest, zijn de Dahliacorso’s. Deze typische (na)zomerplant werd in vroegere tijden veelvuldig en op grote schaal gekweekt in de Achterhoek, hoewel de productie de laatste jaren wat aan het afnemen is. De Bloemen, die ter bevordering van de groei van de plant worden afgeknipt, worden gebruikte voor het versieren van de praalwagens.

Diverse verenigingen zijn het hele jaar bezig met het bouwen van de praalwagens, waarbij de bloemen pas in de nacht van Winterswijk op de wagens worden geplakt. Het bouwen van de praalwagens is inmiddels tot een grote hoogte verheven, en de ene wagen is nog mooier dan de andere wagen, waarbij geen enkel motief wordt geschuwd. Het Bloemencorso kent twee optochten, op de vrijdagmorgen en op de zaterdagmorgen. Overigens is, naar onze bescheiden mening, de optocht op zaterdag nog indrukwekkender. Vaak zijn goede muziekcorpsen uitgenodigd om het bloemencorso muzikaal op te luisteren, en de wagens hebben inmiddels hun prijzen gekregen.

Op beide dagen vinden alle andere activiteiten na het bloemencorso, plaats in het centrum, waar het natuurlijk erg gezellig is tot in de vroege uurtjes van de zondagmorgen. Ook de kermis staat tegenwoordig in het centrum, waar ook de kinderspelen plaatsvinden.

Het Bloemencorso in Winterswijk is een cultureel evenement,
dat je gezien moet hebben!